Pages Menu

Torenlaan 11B‎
035 69 321 94
1402 AT Bussum
info@oefentherapie-bussum.nl
Categories Menu

Vallen

Vallen

Waarom valt mijn kind over zijn eigen voeten? Alle kinderen groeien op met vallen en opstaan, maar er zijn kinderen die steeds weer struikelen over hun eigen voeten of zich bezeren tijdens een val. Een belangrijke oorzaak van veel vallen is een onvoldoende ontwikkeld evenwicht. Voor een goed evenwicht moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • voldoende spierspanning en spierkracht
  • voldoende ontwikkeld hoofd- en rompevenwicht
  • tijdig kunnen reageren op het moment dat het evenwicht verloren dreigt te gaan
  • goed lichaams- en bewegingsbewustzijn

Het handhaven van het evenwicht wordt niet alleen geregeld door spierkracht en het evenwichtorgaan. Ook de informatie vanuit de spieren, banden, kapsels, gewrichten en pezen is belangrijk. Verder komt er belangrijke informatie van de huid (het ‘huidgevoel’ of ‘de tast’ genaamd) en van de ogen. Als dit allemaal goed gaat, kan een kind goed reageren op situaties waarin het evenwicht een rol speelt.

Andere oorzaken van veel vallen waarvoor Kinderoefentherapie hulp kan bieden:

  • afwijkende stand van de voeten, knieen en heupen
  • onvoldoende opvang met de handen, het kind valt vaak op zijn gezicht
  • overgewicht waardoor eerder blessures optreden bij een val (polsbreuk)
  • problemen met het zien

De therapie

Tijdens de therapie worden in eerste instantie niet de vaardigheden geoefend, zoals rennen of hinkelen. Eerst worden er oefeningen gedaan die de romp- en hoofdbalans, de evenwichtreacties, de spierkracht en het lichaamsgevoel verbeteren. Bijvoorbeeld door duw- en trekspelletjes te doen of door te springen op een trampoline.
Een kind leert op deze manier zijn lichaam beter kennen en gaat voelen wat er gebeurt. Daardoor kan hij beter reageren op evenwichtverstoringen en zal minder vaak vallen.
Bij andere oorzaken voor veel vallen zal de Kinderoefentherapeut aangepaste begeleiding geven.