Pages Menu

Torenlaan 11B‎
035 69 321 94
1402 AT Bussum
info@oefentherapie-bussum.nl
Categories Menu

Paulien Stap

PAULIEN STAP-PENNOCK

Graag stel ik me aan u voor. Ik ben oefentherapeut Cesar met als specialisatie Kinderoefentherapie voor kinderen van 0-4 en 4-12 jaar. Ik werk met kinderen én volwassenen.

Toen ik een beroepskeuze moest maken vroeg ik me af, wat vind ik leuk? Dat waren: bewegen, werken met kinderen en individuele contacten met mensen. Daarom heb ik voor Oefentherapie Cesar gekozen, een vak met veel beweging en doorgroei mogelijkheden naar Kinderoefentherapie.

Nu werk ik al ruim 40 jaar (sinds 1981) met veel plezier met kinderen van alle leeftijden die problemen ondervinden met bewegen, leren en hun emoties. Ik begeleid en adviseer niet alleen de kinderen maar ook de ouders en de leerkrachten of groepsleid(st)ers. In het proces van de therapie hecht ik veel belang aan de samenwerking met de ouders. Ik vind het belangrijk dat zij de problematiek van hun kind begrijpen en aan hun kind en aan anderen kunnen uitleggen. Ook met groepsleerkrachten heb ik regelmatig overleg over het kind.

Voor kinderen (en volwassenen) die niet makkelijk bewegen of een stoornis, ontwikkelingsachterstand, leerproblemen of gedragsproblemen hebben, maar ook voor kinderen (en volwassenen) met onverklaarde pijnklachten (buikpijn, hoofdpijn) is er vaak op meerdere vlakken iets aan de hand. Voor deze kinderen en hun ouders is er Kinderoefentherapie-Plus. Dit is een gecombineerde therapie waarin precies wordt ingezet wat op dát moment nodig is voor kind/ ouder/ volwassene.
Daarvoor maak ik gebruik van kennis uit: kinderoefentherapie, MNRI reflexintegratie en Kind/Mens-In-Evenwicht .

Ook baby’s hebben soms therapie nodig. Ik draag de ouders ideeën aan om het kind thuis zo goed en veilig mogelijk in zijn ontwikkeling te stimuleren. Daarnaast help ik hen met adviezen over de verzorging en manier van hanteren, voeden, slaapadviezen, baden en aankleden van hun kind. De behandeling vindt, indien nodig, aan huis plaats.

Ik onderhoud goede contacten met andere therapeuten, artsen, leerkrachten, KDV-leid(st)ers en begeleiders van jonge kinderen en hun ouders.

Ook kinderen met orthopedische problemen en houdingsafwijkingen kunnen bij mij terecht. Dat zijn bijvoorbeeld schouder-, nek-, rug-, knie- en voetproblemen zoals scoliose of X-benen. Ook zie ik kinderen met spierspanningspijn of hyperventilatie. Samen met het kind, en vaak ook samen met de ouders en de arts, leerkracht of een andere discipline, help ik het kind met pijnklachten, ademhaling of spanningsproblemen zodat het kind er zo spoedig mogelijk baat bij heeft en weer lekker in zijn vel komt te zitten.

Een kind
is zoveel meer
dan een aanstaande dame
of een aanstaande heer
Wie niet in een kind
het wonder ziet
die snapt dit hele versje niet
– Toon Hermans –

Lid VvOCM (Vereniging voor Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck).
Geregistreerd in Kwaliteitsregister Paramedici nr. 39901123694.
Gecertificeerd Kind-In-Evenwicht coach.
MNRI-reflexintegratie student in training
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met ‘Kinderoefentherapie-Plus’ onder nr: 75364069.

Lees hier mijn blog

WAT ZEGGEN OUDERS OVER DE THERAPIE BIJ PAULIEN

“Wij hebben Paulien’s werkwijze ervaren als kundig, speels, volledig aansluiten bij het kind, invoelend, respectvol en oplossingsgericht. Onze kinderen vonden het altijd een uitje om naar Paulien te gaan en gingen zienderogen met sprongen vooruit in hun sensomotorische ontwikkeling en fijne motoriek. Als ouder hebben wij ervaren hoe belangrijk het is om jezelf over te geven aan haar aanpak (ook als je het aanvankelijk zelf nog niet helemaal begrijpt) simpelweg omdat het werkt. Er zit zoveel kennis en methodiek verborgen achter haar spel en gesprekjes met het kind. Wij hebben onszelf en onze kinderen (want je doet het uiteindelijk met z’n allen) een enorme ontwikkelingsstap zien maken. Een dikke pluim voor Paulien!”
Wendy, moeder van twee kinderen.

Lees hier meer verhalen van ouders over de therapie.

BIJ- EN NASCHOLING / ACTIVITEITEN

In de loop van mijn werkzame leven heb ik op diverse onderwerpen nascholing gevolgd waaronder: incontinentie, Parkinson, kinderen, klachten bij musici.

2010: baby en peutercursus (0-4 jr) voor oefentherapeuten C/M.
Steekwoorden in deze cursus: onderzoek en testen (AIMS, BSID), ontwikkelingspsychologie, gedrag-neurologie, asymmetrische ontwikkeling bij baby’s, praktisch behandelen, Sherborne methode, studiegroep.

2011: middels cursussen en studie heb ik mij verdiept in de betekenis en impact van reflexen en visuele vaardigheden die invloed hebben op het motorisch en sensorisch functioneren én aan de basis liggen van de ontwikkeling van motoriek, waarneming en gedrag. Methode: INPP (Institute for Neuro-Phisiological-Psychology, Engeland).
Steekwoorden: hyperactiviteit, concentratie problemen, gedrag, dyslexie, onrust angst, lezen, oog-handcoördinatie, schrijven, balvaardigheid, onhandigheid.

2014: cursus handschrift “Consultatie, educatie en interventie bij stoornissen in de ontwikkeling van het handschrift”.  Deze cursus wordt door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd.
Doel van de cursus: kinderoefentherapeuten beter toerusten om kinderen met schrijf- en handschriftproblemen én leerkrachten die deze kinderen in de klas hebben beter te kunnen begeleiden.

2015 t/m 2020: MNRI reflexintegratie modules: DPRI (Dynamic and Postural Reflex-Integration), Tactile Integration, Cognitive and Proprioceptive Reflex Integration, Archetypes en PTSD/E (Post Traumatic Stress Dysorder/Experience). Regelmatig neem ik deel aan intercollegiale oefendagen of ga samen met een kind mee naar een collega MNRI.
Zie hiervoor de pagina over reflexintegratie.

2018 e.v.: Kind-In-Evenwicht, methode Carla van Wensen. Certificaat KIE-coach level-2 behaald. Jaarlijkse bijscholing en/of intercollegiale oefensessies.
Zie hiervoor de pagina over Kind en Emotie.

Tot en met 2018: stagebegeleiding van diverse studenten aan de opleidingen Oefentherapie Cesar en Mensendieck.