Pages Menu

Torenlaan 11B‎
035 69 321 94
1402 AT Bussum
info@oefentherapie-bussum.nl
TwitterFacebook
Categories Menu

2-daagse cursus “(Samen-)werken met ouders”

Tweedaagse module professioneel (samen-) werken met ouders

Voor een therapeut of coach die met kinderen werkt is de betrokkenheid van- en samenwerking met ouders een voorwaarde voor het succes van een behandeling. Zij zullen met hun kind moeten oefenen en/of hen in het dagelijks leven ondersteunen. Maar ook IB-ers communiceren dagelijks met de ouders van de kinderen in hun school.

De samenwerking en afstemming met ouders gaat helaas niet altijd vanzelf. Soms werken ouders niet mee, zijn ze onbenaderbaar, onbereikbaar, dwingend en soms zelfs boos, veeleisend of agressief. Je komt dan al snel tegenover elkaar te staan, waardoor het nog last het contact te (her-)vinden. Communicatievaardigheden zijn dan niet voldoende. Kennis over ouderschap is nodig om te begrijpen wat een ouder beweegt om soms zó onbegrijpelijk te reageren, of niet mee te willen werken aan dàt wat voor het kind toch zó nodig is?

Inhoud:
Je maakt kennis met de Ouderschapstheorie van Alice van der Pas, die heel praktische handvatten biedt om in heel ingewikkelde gesprekken in plaats van tegenover, náást de ouder te kunnen blijven staan. Het leidt tot de ’Ouderbegeleidende Positie’ die helpt om een goede positieve samenwerking met ‘lastige’ ouders op te kunnen bouwen en houvast geeft in situaties waarbij de spanning oploopt. Dit is altijd in het belang van het kind.

  • Ouders roepen emoties op. Waarom?
  • ‘De Ouderbegeleidende positie’
  • Rapport/verbinding maken.
  • ‘De Buffers van ouderschap’ – wat zijn dat, en hoe kun je deze verstevigen.
  • Handvatten om de ouder begeleidende positie te (her-) vinden? (een intervisiemethode).

Data: Twee nog nader te bepalen zaterdagen. Eén in januari en één in maart 2016. Tijd: 09:00 tot 16:00 of van 10:00 tot 17:00.

Studiebelasting: 28 uur. 2 dagen training en twee tussentijdse bijeenkomsten in kleine intervisiegroepjes.

Locatie:  Torenlaan 11 B, 1402 AT Bussum. Goed bereikbaar met auto (5 minuten van de A1 verwijderd) en openbaar vervoer (NS station Bussum-Zuid op 5 minuten loopafstand).

Certificaat: De module wordt afgesloten met een HBO certificaat van Hogeschool Zuyd.

Kosten: €350,– inclusief koffie, thee en cursusmateriaal

Aantal Deelnemers: minimaal 12, maximaal 14

Bij voldoende deelnemers wordt er gewerkt met een trainingsactrice om de nieuw geleerde kennis en vaardigheden in simulaties mee te oefenen.

Docent: Met haar achtergrond als leerkracht in het basisonderwijs en vervolgens als projectleider in de Taal- en Opvoedingsondersteuning heeft José Koster ruime ervaring en kennis over o.a. ouderschap & opvoedondersteuning; -migratie; -LVB; -detentie; en -(jeugd- ) zorg. Zij leverde actieve bijdragen aan bijeenkomsten en werkconferenties over relevante thema’s rondom opvoeding, jeugdbeleid, VVE-voorzieningen, CJG, ouderbegeleiding en Triple-P. In de afgelopen jaren volgde zij vele congressen en trainingen en voltooide zij de opleidingen “General Management” , “Post Bachelor Coaching & Begeleiding” en een opleiding op maat tot docent/trainer in de ‘ouderschapstheorie’ (Hogeschool Zuyd en de Interactie Academie te Antwerpen). José nam deel aan diverse initiatieven op het terrein van oudergericht werken zoals  de functiegroep Opvoedondersteuning van de beroepsvereniging Phorza en aan het Samenwerkingsverband ‘Ouderschap & Oudergericht werken’. Zij schrijft de vaste rubriek ‘Ouders in Beeld’ in het tijdschrift Ouderschapskennis.  José Koster werkt naast haar activiteiten vanuit haar eigen onderneming (www.josekoster.nl) als Coördinator voor ‘Home-Start’ in Amsterdam. Naast kennis over ouderschap van Alice van der Pas en Daniël Stern werkt zij o.a. met NLP en Transactionele Analyse (TA).

Aanmelden: bij Paulien Stap

Na aanmelding volgt een factuur, wanneer deze is voldaan is de inschrijving definitief. Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de training niet door en wordt het bedrag teruggestort.