Pages Menu

Torenlaan 11B‎
035 69 321 94
1402 AT Bussum
info@oefentherapie-bussum.nl
Categories Menu

Kind-In-Evenwicht. Over emoties bij kinderen

Kind-In-Evenwicht
Je kind heeft onbegrepen klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, overgewicht of gedragsuitingen (clownen, boos worden, wegkruipen, angsten, thuis of op school), zit niet lekker in zijn vel of je voelt dat er iets aan de hand is maar je kan er niet de vinger op leggen. Jullie (of de school) hebben wellicht al van alles geprobeerd. Maar het werkt onvoldoende of komt weer terug.
Dan kan de Kind-In-Evenwicht methode jullie helpen.

In mijn werk als kinderoefentherapeut heb ik de laatste jaren veel met MNRI- en INPP-reflexintegratie gewerkt. Zo kan ik kinderen (en volwassenen) beter helpen in hun ontwikkeling of bij het herstel na een incident, blessure of ongeval.
Ik miste echter een stuk. Kinderen die te maken hebben met emotionele vraagstukken staan eigenlijk niet open voor de oefeningen en handelingen van de Kinderoefentherapie of reflexintegratie.
Hun brein staat daardoor vaak in de ‘overlevingsstand’.
Toen dát helder werd kwamen de cursussen van Carla van Wensen – ontwikkelaar van Kind-In-Evenwicht (KIE) – als geroepen. En langzamerhand vielen alle puzzelstukjes op hun plaats!

Met de kennis die ik sindsdien in handen heb gekregen kan ik kinderen én volwassenen met recente en oude blokkerende emoties, gevoelens en gedachten beter in hun vel zetten.
Wanneer we samen op zoek gaan naar deze blokkerende emoties gaan er ineens allerlei deuren open, worden de gevoelens en gedachten begrepen. En dán kunnen we verder werken aan hun ontwikkeling, met al die andere gereedschappen uit mijn ladekast, die met de jaren steeds groter is geworden.

Want wanneer de emoties het handelen nog overheersen, reageer je vanuit de stress reacties uit je oer-brein en kun je (nog) niet je cognitieve brein, waarmee je beredeneerd kunt reageren en handelen, bij dat handelen betrekken. Zo wordt een kind bijv. zomaar uit het niets heel boos en gaat slaan, maar heeft er daarna vreselijke spijt van en vindt dat zelf heel naar. De gevoelens worden dan niet begrepen. Met de KIE methode kun je daarmee aan de slag totdat de emoties – die tot de stress reactie leiden – begrepen worden. We werken dan aan het integreren (begrijpen) van deze emoties.

Ook is het heel fijn om met de Kind-In-Evenwicht methode uit te kunnen testen wát het kind (of volwassene) op dat moment nodig heeft. Zo kunnen we steeds de juiste stappen maken zonder dat het kind overgevraagd wordt.

De methode is gekoppeld aan de opbouw van het brein en volgt deze opbouw op een logische wijze. Nét als de reflexintegratie dat doet. Vanaf de bodem (het oer-brein) worden de verschillende hersendelen aangesproken. Er wordt met groeistappen gewerkt zodat het kinderbrein de stappen kan volgen.

KIE werkt met de volgende tools
– de O-ring test uit de kinesiologie om vragen te kunnen stellen aan het onderbewuste brein
– kennis uit de NEI (Neuro Emotionele Integratie)
– kennis van breinontwikkeling en breinorganisatie
– coaching kind en ouder(s)
– kennis uit de integrale geneeskunde gekoppeld aan het bewegen en de ontwikkeling van het kind
– integratie manieren vanuit diverse reguliere en andere genees- en behandelwijzen w.o. MNRI reflexintegratie, Braingym en Bodymap.
Daarbij gebruik ik mijn kennis en ervaring als oefentherapeut en kinderoefentherapeut (vanaf 1980).

Voor wie?
Kind-In-Evenwicht is voor kinderen van álle leeftijden! Van baby’s tot jongvolwassenen.
Maar ook de ouders kunnen veel baat hebben bij deze methode. Als ouder ben je immers sterk verbonden met je kind.  Ik behandel en coach daarom altijd het kind samen met de ouder(s).
En ook ouders komen vaak zelf wanneer blijkt dat de issues van het kind ook met hun eigen emoties te maken hebben. Het kind is klaar wanneer de gevoelens en gedachten (en klachten) wederzijds begrepen worden en ouders en kind weer met elkaar in evenwicht zijn.
Wanneer het emotionele evenwicht er (weer) is, kan de therapie indien nodig vervolgd worden met kinderoefentherapie en/of reflexintegratie.
Kind-In-Evenwicht kan goed gecombineerd worden met andere vormen van therapie.

Lees hier wat ouders vertellen over de therapie.

Voor meer informatie over KIE, kijk op de website van Carla van Wensen (Limmen).
Ik heb bij Carla de Kind-in-evenwicht, basiscursus tot KIE-coach gevolgd inclusief casusrapport schrijven (2017/2018) en KIE-coach level 2 afgerond (2019).
Januari 2020 ga ik de verdiepingsdag ‘KIE: niet geïntegreerde bewegingspatronen/ reflexen’ volgen.
Daarnaast participeer ik actief in een forum van KIE-coaches waarin voortdurend informatie wordt uitgewisseld en doe regelmatig intervisie met collega’s.

Boeken:
Carla van Wensen heeft een aantal hele praktische boeken o.m. over dit onderwerp geschreven waarin ook veel leuke en handige tips en oefeningen staan.
‘Help ik voel zoveel!’
‘De IK-fabriek’.
‘Stotterkit’ (jonge kinderen) en ‘Stotteren doe je niet alleen’ (jongeren).
In november 2019 komt haar nieuwe boek uit: Prachtig Lastig!

KIE = MIE
Kind-In-Evenwicht = Mens-In-Evenwicht
Voor kinderen én volwassenen!

Ik zoek en vind
vertaal en verbind
totdat je herkent
wie je van binnen bent!

Paulien