Pages Menu

Torenlaan 11B‎
035 69 321 94
1402 AT Bussum
info@oefentherapie-bussum.nl
Categories Menu

Fietsen

Fietsen

Waarom fietst mijn kind nog niet? De meeste kinderen kunnen met 6 jaar wel losfietsen, maar er zijn kinderen die hun zijwieltjes er niet af willen laten halen of helemaal niet willen fietsen.
Fietsen is een gecompliceerd proces. Evenwicht, de samenwerking van handen, benen en ogen en spierkracht spelen een rol. Een van de belangrijkste factoren bij het fietsen is een goed ontwikkeld evenwicht waardoor een kind goed in balans blijft op de fiets.

Voor een goed evenwicht moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • voldoende spierspanning en spierkracht
  • voldoende ontwikkeld hoofd- en rompevenwicht
  • tijdig kunnen reageren op het moment dat het evenwicht verloren dreigt te gaan
  • goed lichaams- en bewegingsbewustzijn

Het handhaven van het evenwicht wordt niet alleen geregeld door spierkracht en het evenwichtorgaan. Ook de informatie vanuit spieren, banden, kapsels, gewrichten en pezen is belangrijk. Daarbij komt er belangrijke informatie van de huid (‘het huidgevoel’ of ‘de tast’ genaamd) en van de ogen.
Als dit allemaal goed gaat, kan een kind goed reageren op situaties waarin het evenwicht een rol speelt.

De therapie
Tijdens de therapie worden in eerste instantie niet het fietsen geoefend. Eerst worden er oefeningen gedaan die de romp- en hoofdbalans, de evenwichtreacties, de spierkracht en het lichaamsgevoel verbeteren. Bijvoorbeeld door te leren zitten en staan op een wiebelplank en te springen met een skippybal.
Zo bouwt de therapeut langzaam aan de vaardigheden en de durf van het kind. Want ieder kind wil leren fietsen. Het geeft een kind nieuwe mogelijkheden om zijn wereld te vergroten. Dat is leuk en spannend. Een nieuwe uitdaging! Wanneer het evenwicht verbeterd is krijgen de ouders advies over de manier waarop ze het beste met hun kind het fietsen kunnen oefenen.

Een van die adviezen is: begin met een loopfietsje. De overgang naar het fietsen op een ‘gewone’ fiets wordt daarna heel natuurlijk en makkelijk.
Nog even en ook uw kind kan fietsen……

Lees mijn blog over: Bakfiets

Voor kinderfietsen kunt u terecht bij Thomas Fietsen Bussum