Pages Menu

Torenlaan 11B‎
035 69 321 94
1402 AT Bussum
info@oefentherapie-bussum.nl
TwitterFacebook
Categories Menu

Reflex integratie

MNRI Masgutova Neuro-sensory-motor Reflex Integratie®

WAT DEZE THERAPIE VOOR U OF UW KIND KAN BETEKENEN.

 1. Wat zijn reflexen?

Primaire reflexen vormen de basis voor bewegen, informatieverwerking, alle aspecten van het leren, gedrag en de psychische ontwikkeling. Deze reflexen ontstaan tijdens de zwangerschap. Hierdoor is het kind perfect afgestemd op de moeder. Primaire reflexen hebben een essentiële functie tijdens de zwangerschap en geboorte.
Omdat een pasgeborene nog geen bewust gecontroleerde bewegingen kan maken heeft het zijn reflexen nodig ter bescherming en om te kunnen overleven.
In het groeiende brein van een kind ontwikkelen de primaire reflexen zich, in de loop van de eerste (2-3) levensjaren, tot reflexpatronen. Deze vormen een netwerk in de hersenen waardoor alle delen van het brein optimaal kunnen samenwerken.
Dit proces wordt reflexintegratie genoemd.
Hierdoor kan het kind meer doelgericht gaan bewegen, bewust handelen en adequaat omgaan met zijn omgeving. De primaire reflexen worden dus dynamische volwassen reflexpatronen die levenslang actief blijven en de motor zijn voor ons dagelijks functioneren.

Bovenstaande ontwikkeling vindt plaats in het onderbewustzijn.
Het zijn automatische processen die op de achtergrond mee blijven sturen.
Dit proces kan echter op twee manieren verstoord worden:

  1. Wanneer het proces van de ontwikkeling van reflexpatronen onvoldoende kans krijgt, kunnen de primaire reflexen geheel of gedeeltelijk actief blijven. Dat kan tot integratieproblemen leiden.
  2. Later in het leven kunnen ook verstoringen van reeds geïntegreerde reflex- patronen ontstaan door een ziekte, (chronische) pijn, ongeluk of traumatische ervaring.

Het goede nieuws is dat deze reflexpatronen op iedere leeftijd – opnieuw of voor het eerst, geheel of gedeeltelijk – geïntegreerd kunnen worden middels MNRI-therapie. Deze veilige, niet invasieve methode werkt met passieve en actieve oefeningen dus zónder medicijnen of ingrepen.

 

2. De gevolgen van verstoorde reflexen:

Niet of onvoldoende geïntegreerde reflexen belemmeren de ontwikkeling.

Omdat het leven nu eenmaal doorgaat, ontwikkelt je lichaam niet-efficiënte compensaties, vaak in de vorm van extra fysieke of mentale (in-)spanning.
Je bent hierdoor gevoeliger voor stress en verandering. Nieuwe dingen leren kost meer moeite.

Deze stress kan zowel fysiek (bijv. pijn, beperking) als mentaal (bijv. spanning, fobie) zijn. Je onbewuste brein maakt hier geen onderscheid tussen en reageert identiek op beide typen stress. Dat kan betekenen dat je niet goed meer kunt nadenken en extra veel energie nodig hebt om te functioneren.

Hierdoor kan mentale spanning ontstaan en/of pijn of ongemak in je lichaam die niet vanzelf verdwijnt.

 

3. De therapie:

Ik luister naar het verhaal, stel vragen, kijk naar de manier van bewegen en doe onderzoek waarbij o.m. de reflexpatronen heel specifiek worden getest. Uit dit persoonlijke verhaal wordt de therapie opgebouwd.
Tijdens de therapie lees meer…

 

4. Welke klachten ontstaan door niet goed geïntegreerde reflexen?

MNRI® is geschikt voor alle leeftijden en uiteenlopende symptomen en klachten.
Klachten kunnen heel verschillend zijn en hebben betrekking op de diverse aspecten van reflexpatronen: motoriek, zintuiglijke waarneming, leervermogen en/of psyche en gedrag.
Klachten kunnen o.a. ontstaan na een traumatische gebeurtenis, ongeluk, operatie of bij een chronische ziekte/pijn. Zowel vóór, tijdens als ver na de geboorte.

 

5. Vergoeding/verzekering:

MNRI-therapie door een oefentherapeut wordt door de zorgverzekering vergoed.

Voor kinderen worden 18 behandelingen uit de basisverzekering vergoed, zonder het eigen risico aan te spreken. Deze vallen onder ‘Kinderoefentherapie’.

Voor volwassenen worden de behandelingen uit de aanvullende verzekering vergoed. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden voor Oefentherapie.

6. Vergoeding/verzekering:

MNRI-therapie door een oefentherapeut wordt door de zorgverzekering vergoed.

Voor kinderen worden 18 behandelingen uit de basisverzekering vergoed, zonder het eigen risico aan te spreken. Deze vallen onder ‘Kinderoefentherapie’.

Voor volwassenen worden de behandelingen uit de aanvullende verzekering vergoed. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden voor Oefentherapie.

 

7. Websites voor meer informatie:

www.masgutovamethode.nl de Nederlandse website

masgutovamethod.com de Amerikaanse website

You Tube film over de Masgutova methode.

Paulien Stap-Pennock, kinderoefentherapeut en MNRI-student in training.